Zakdoeken extra groot

De grootste zakdoeken in ons assortiment hebben een afmeting van circa 63 x 63 centimeter. De prijs is € 4,50 per stuk. Bestellen van de zakdoeken kunt u via ons bestelformulier.

Zakdoek 63-02

Op deze zakdoek vindt u de kaart van Nederland met rondom de wapens van de provincies. De rand bestaat uit afbeeldingen die met de provincies te maken hebben.

Zakdoek 63-04

Deze zakdoek heeft een rand met lotusbloemen.

Zakdoek 63-05

De zakdoek met vier grote rozen en een smalle rand.

Zakdoek 63-06

Deze zakdoek heeft een rand met bloem en paisley motieven.

Zakdoek 63-07

Rode zakdoek met grote witte stippen.

Zakdoek 63-08

Blauwe zakdoek met grote witte stippen.

Zakdoek 63-51

Een oranje zakdoek met skûtsje en een rand met molens en Friese plaatsen. De bedrukking van deze zakdoek is identiek aan de onderstaande rode.

Zakdoek 63-52

Een rode zakdoek met skûtsje en een rand met molens en Friese plaatsen.

63-09a.jpg

63-09b.jpg

Zakdoek 63-09

Nieuw in ons assortiment: Een rode zakdoek met brede rand .

63-10a.jpg

63-10b.jpg

Zakdoek 63-10

Nieuw in ons assortiment: Een blauwe zakdoek met brede rand .

Boerenzakdoeken

De van oudsher originele boerenzakdoeken zijn gemaakt van de beste kwaliteit katoen en rood gekleurd. De rode kleur krijgen de zakdoeken door onderdompeling in een bad van rode verf verkregen uit de natuurlijke pigmenten van de meekrapplant. De plant werd vooral in Zeeland gekweekt. Dat is tevens de reden dat je hetzelfde rood veel terug ziet in de Zeeuwse klederdracht.

Delen van de zakdoeken die ongeverfd moeten blijven worden voordat onderdompeling plaatsvindt bedekt met een laag was. Na onderdompeling wordt de was verwijderd en komt de oorspronkelijke witte kleur terug. Dit is het zogenaamde batikken. Hier komt ook de benaming batikstoffen vandaan. De techniek komt uit Java waar dit principe al in de 13e eeuw werd toegepast.

We hebben het voortdurend over zakdoeken maar alleen de kleine doeken voor in de zak waren als zakdoeken bedoeld. Deze doeken heten mouchoirs de grotere voor om het hoofd of hals zijn foulards. In het buitenland zie je van veel dunnere stof gemaakte bandana’s, deze zijn hierop geïnspireerd.